Oosterhuis, Albert Gerrits

Geboortedatum: 23-11-1760
Geboorteplaats: Zuidwolde
Datum overlijden: 06-03-1843
Plaats overlijden: Zuidwolde
Echtgeno(o)t(e) van: Aafke Freerks Oudman

Kerk te Zuidwolde
Grafaanduiding: 15

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Hier rust het stoffelijk deel van ALBERT GERRITS OOSTERHUIS in leven Notabele der Hervormde Gemeente en landbouwer te Zuidwolde, geboren den 23 No- vember 1760 en overleden den 6 Maart 1843 na ene echtverbindtenis van ruim 52 jaren met AAFKE FREERKS OUDMAN die in hogen ouderdom dit verlies diep betreurt. - Op aarde vindt de mensch gedurig moeite en zorgen Ja zelfs overlvloed, wel kommer en verdriet. Gelukkig, die zijn ziel in Jezus vindt geborgen. Zulk een schrikt voor den dood en zijnen prikkel niet. Dit zij 't geluk van hem, die zich alhier zag sparen, Bewaard voor aardsch gebrek, gezegend in zijn kring, Tot aan den hoogen trap van meer dan tachtig jaren, En afgesloofd op aard, nu leven als Hemelling!

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 105x78x6,5
Type graf: Grafplaats onbekend. Steen ligt niet op graf.
Staat van onderhoud: Goed
Datum inventarisatie: 05-03-2001

Toelichting
De graven 12 t/m 15 behoren de familie Oosterhuis toe. Vader Albert Gerrits Oosterhuis ligt in graf 15 en zijn vrouw, Aafke Freerks Oudman in graf 13. Graf 14 is van Freerk Alberts Oosterhuis, een zoon van Aafke en Albert. De schoondochter van Freerk, de vrouw van zijn zoon Albert Gerrits Oosterhuis, Jantje Johannes Buning ligt in graf 12. Opa en kleinzoon hebben dus dezelfde naam gedragen.

Iconografie
Tussen beide grafschriften is een sierlijk figuur afgebeeld waarin eikenbladeren verwerkt zijn. In het midden hiervan is een vlinder afgebeeld.