Oosterhuis, Freerk Alberts

Geboortedatum: 12-02-1799
Geboorteplaats: Zuidwolde
Datum overlijden: 02-01-1843
Plaats overlijden: Zuidwolde
Echtgeno(o)t(e) van: Martje Klaassen Teisman

Kerk te Zuidwolde
Grafaanduiding: 14

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Hier rust het stoffelijk deel van FREERK ALBERTS OOSTERHUIS In leven Lidmaat der Hervormde Gemeente en Land- bouwer te Zuidwolde, geboren den 12 Februarij 1799 en overleden den 2 Januarij 1843, na ene echtverbind- ing van 17 jaren met MARTJE KLAASSEN TEISMAN,die met hare zes nog aanwezige kinderen en zijne moeder van 77 jaren, dit gemis diep betreurt. - Ach, wat berekening, wat plannen menschen maken De Hemel zegt: o mensch! gij zult de ontwerpen staken Hem wenkt ook de Opperheer, ook hij moest mij begeven Zijn werk was hier voleind, zijn taak was afgedaan.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 84x78x6
Type graf: Grafplaats onbekend. Steen ligt niet op graf.
Staat van onderhoud: Onvolledig en beschadigd.
Datum inventarisatie: 05-03-2001

Toelichting
De graven 12 t/m 15 behoren de familie Oosterhuis toe. Vader Albert Gerrits Oosterhuis ligt in graf 15 en zijn vrouw, Aafke Freerks Oudman in graf 13. Graf 14 is van Freerk Alberts Oosterhuis, een zoon van Aafke en Albert. De schoondochter van Freerk, de vrouw van zijn zoon Albert Gerrits Oosterhuis, Jantje Johannes Buning ligt in graf 12. Opa en kleinzoon hebben dus dezelfde naam gedragen.

Iconografie
Tussen beide grafschriften is een sierlijk figuur afgebeeld waarin eikenbladeren verwerkt zijn. In het midden hiervan is een vlinder afgebeeld.